Zašto uzgajati kućne biljke

Otkrij moć znanja

14.08.2019.

Djelići prirode u vašem domu pozitivno će utjecati na zdravlje, raspoloženje i produktivnost.

Osim što će u vaš dom unijeti zelenilo, bit će u interakciji s vašim tijelom i poboljšati kvalitetu života. Provjerite iz kojih je sve razloga uzgajanje biljaka u prostorijama u kojima često boravite odlična ideja.

 

1. Povećavaju razinu kisika.

Većina zna da ljudsko tijelo tijekom disanja iz zraka uzima kisik, a ispušta ugljikov dioksid. Kod biljaka je taj proces suprotan, zbog čega su biljke i ljudi savršeni prirodni partneri. Jednom kad “uzelenite” svoj prostor i povećate razinu kisika, imat ćete više energije i osjećat ćete se opuštenije.

 

2. Vlaže zrak ispuštanjem vode.

Možda će vas iznenaditi činjenica da biljke ispuste čak 97% vode koju upiju, što znači da više biljaka u vašem domu može u značajnoj mjeri povisiti razinu vlage u zraku. Studije ističu brojne prednosti boravka u prostoru s dovoljno vlažnosti, poput smanjenja respiratornih bolesti, suhoće kože, prehlada, grlobolja i suhog kašlja.

 

3. Najbolji su prirodni čistači zraka.

Kućne biljke imaju sposobnost čišćenja zraka od toksičnih kemikalija kao što su formaldehidi i benzeni koji se mogu naći u tepihu, cigaretama, plastičnim vrećicama, umjetnim tkaninama i boji. Također, znatno veća razina benzena u zraku nalazi se u prostorijama koje sadržavaju mnogo knjiga i papira. Dobra je vijest da biljke smanjuju razinu navedenih kemikalija za 87%.

 

4. Smanjuju razinu stresa.

Stručnjaci potvrđuju da biljke u radnom prostoru pomažu u smanjenju umora kod zaposlenika, smiruju otkucaje srca i pozitivno djeluju na tlak. Zbog toga ćete u uredu obogaćenom biljkama osjećati manje stresa i biti produktivniji.

 

5. Dobro djeluju na zdravlje.

Osim što smanjuju stres, biljke i na druge načine u velikoj mjeri pozitivno utječu na ljudsko zdravlje. Nedavna studija pokazala je da pacijenti koji se oporavljaju od operacije brže ozdrave ako borave u sobi s biljkama. U usporedbi s drugima, pacijenti u sobama sa zelenilom tražili su manje lijekova protiv bolova, osjećali se manje anksiozno te su bili prije pušteni kući.

 

6. Mogu vam pomoći bolje spavati.

Biljke će na vaše tijelo pozitivno djelovati i preko noći jer ćete zbog dobrog tjelesnog stanja i raspoloženja sasvim sigurno moći bolje spavati. Idealan ukras za vašu spavaću sobu su orhideje i sukulenti jer oni, za razliku od drugih biljaka, tijekom cijele noći nastavljaju s procesom fotosinteze i ispuštanjem kisika.

 

7. Čine prostor ljepšim.

Ništa ne kaže “dobrodošao nazad kući” kao raznolike biljke uz koje je vaš dom zeleniji i ugodniji. Danas postoje mnoga rješenja iz kućne radinosti kojima na kreativan način možete uljepšati ambijent. Prenamijenite plastične boce u teglice, napravite mali vertikalni cvjetnjak ili pak iskoristite staro uže za viseći vrt — iz mnoštva ideja izaberite one koje će najbolje odgovarati uređenju vašeg doma.

 

Prije nabavke ovih prirodnih ukrasa provjerite koje biljke izabrati za pojedine prostorije. Zeleni ljiljan i zmajsko stablo čiste zrak od toksina zbog čega ih je dobro držati u dnevnoj sobi, sansevijerija smanjuje razinu dušikovog oksida što je čini odličnim izborom za kuhinju, a spatifilum smanjuje plijesan u zraku pa je idealan za kupaonice.

 

Nadamo se da ste se uvjerili da uzgajanje kućnih biljaka ima brojne prednosti. Zbog toga razmislite u koji kutak doma želite unijeti djelić prirode i izaberite biljku koja će vaš prostor učiniti ljepšim, a vaš život boljim.