Upoznajte kaligrafiju, umjetnost lijepog pisanja

Iskusi ljepotu umjetnosti

06.09.2019.

Stari način komuniciranja pronašao je svoje mjesto u modernom svijetu.

Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja pomoću pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora. Iako označava jednu od najstarijih formi komuniciranja, pronašla je svoje mjesto u modernom društvu.

 

Od Kine do Zapada

Ovaj spoj vizualne umjetnosti i komunikacije paralelno se razvijao u nekoliko različitih kultura. Jedna od najstarijih je islamska kaligrafija koja se može se pratiti od 6. stoljeća pr. Kr., povezana je s Kuranom i piše se zdesna ulijevo. U drevnoj Kini kaligrafija je nastala tijekom dinastije Shang, u vremenu kad se pisalo na oklopima kornjača i kostima životinja. Službeno je uvedena u kinesko pismo u 3. stoljeću pr. Kr., a kasnije se razvila u prvu formu pisanja u kurzivu.

Upravo je kineska kaligrafija u velikoj mjeri utjecala na razvoj pisma u zapadnoj kulturi. Primjerice, Katolička je crkva koristila kaligrafiju za ručno prepisivanje Biblije i ostalih svetih tekstova za promoviranje katoličanstva.

Nakon izuma tiskarskog stroja sredinom 15. stoljeća rukom pisani tekstovi postali su mnogo rjeđi. No, suprotno onome što bi mnogi pomislili, ova vizualna umjetnost nije nestala već je pronašla svoju drugu svrhu.

 

Mjesto u današnjem svijetu

Kaligrafija ima velik utjecaj na modernu vizualnu komunikaciju jer rukom pisana slova i danas nose određenu osobnost. Dizajneri mogu s interneta preuzeti nebrojeno mnogo kaligrafskih fontova, no autentična, rukom pisana slova najkvalitetnija su i najcjenjenija opcija. To potvrđuje potrebu za kaligrafskim umjetnicima nakon izuma tiskarskog stroja, ali i prelaska na digitalnu komunikaciju.

 

Umjetnički stilovi

Postoje tradicionalna i moderna kaligrafija. Tradicionalni stil podrazumijeva da svako slovo ima točno određenu visinu, kut, mjeru i pribor kojim se ispisuje. Jedino ako se ispuni svaki zadani parametar, za ispisano se slovo može reći da pripada određenom kaligrafskom stilu.

Najpoznatiji stil je copperplate, a njime ispisana slova ono su što većini padne na pamet pri spomenu kaligrafije. Copperplate prati stroga pravila, između ostalog, sva slova moraju imati istu baznu liniju i konzistentne nagibe. Ovaj su stil razvili pisari u 17. stoljeću u Europi tijekom naglog razvoja trgovine i sve veće potrebe za pisanim dokumentima.

Pet stoljeća ranije u SAD-u kreirano je pismo blackletter. U to je vrijeme sve više ljudi počelo pisati i čitati, a time je porasla potražnja za knjigama. Blackletter slova zbijenija su od prosječnih pisama, što je značilo da će knjige ispisane ovim stilom imati manje stranica i biti jeftinije.

Moderna kaligrafija ne prati strogu strukturu, što umjetniku daje slobodu igranja. No, iako su pravila opuštenija, ne znači da se svako slovo ispisano krasopisom može nazvati kaligrafijom. Postoji nekoliko elemenata koji razlikuju kaligrafiju od lijepog pisanja: veličina, oblik i razmaci između slova moraju biti konzistentni, mora se paziti na balansiranje tankih i debelih linija te na pritisak u potezima.

Ako se želite okušati u kaligrafiji, postoji mnogo video tutoriala koji će vam pomoći u početnim koracima. Umjetnici savjetuju da koristite gladak papir i započnete vježbanjem jednostavnih linija s manje pritiska u gornjim, a više u donjim potezima. Nakon što naučite pisati cijelu abecedu počnite pisati riječi, igrajte se i izmislite detalje vlastitog stila.

Kaligrafija nema samo bogatu povijest, nego i obećavajuću budućnost. Zahvaljujući umjetnicima koji su izmislili nove trendove, a u stare udahnuli nostalgičan šarm, ovaj je način vizualne komunikacije ostao relevantan u današnjem svijetu.