Udruga Krijesnica — utočište djece i roditelja suočenih s malignom bolesti

Pomozi promijeniti svijet

17.06.2019.

Osmijeh stavljen na lice jednog djeteta oboljelog od maligne bolesti veliki je uspjeh, a Krijesnica je to učinila za njih više od 1.300.

U Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 180 djece. Kako bi pomogli ovim malim superherojima i njihovim obiteljima, roditelji djece suočene s ovom bolesti su prije 19 godina osnovali udrugu Krijesnica.

 

Važne aktivnosti udruge

Mnogo je načina na koje udruga pomaže ovim obiteljima  — od većih oblika pomoći, poput besplatnog smještaja u Zagrebu, do manjih, poput povlaštenih parking karata i oslobađanja plaćanja cestarina. Nudi se i besplatan stručni prijevod medicinske dokumentacije te stručna pomoć pri ostvarivanju socijalnih i zdravstvenih prava, sve kako bi roditelji čim manje vremena provodili u hodnicima mnogobrojnih institucija.

Uz to, udruga brine za još jedan važan aspekt — psihološku pomoć. Članovi Krijesnice prepoznali su veliku ulogu mentalnog zdravlja u ovim situacijama, zato se na svakodnevnoj razini roditeljima pruža emocionalna podrška, a dostupna je i besplatna psihoterapija. Najvažniji je cilj pružiti osjećaj da uvijek postoji netko na koga se mogu osloniti!

Mladi mentori i Malo svjetlo nade

Oni koji su uspješno preboljeli malignu bolest svojim iskustvom mogu itekako pomoći onima koji se tek s njom bore. Mnoge se mlade osobe u Hrvatskoj nakon prevladane bolesti rado odazivaju pozivu Krijesnice za pružanje podrške djeci i obiteljima unutar projekta Mladi mentori, koji kontinuirano angažira, motivira i educira mlade po završetku liječenja.

Osim s djecom koja su preživjela ovu bolest, važno je raditi i s onima iz njihove okoline. Upravo je zbog toga pokrenut projekt Malo svjetlo nade koji senzibilizira matičnu sredinu oboljelog djeteta pri povratku u vrtić ili školu. Na ovaj se način do sad educiralo 60 odgajatelja i stručnih suradnika, ali i 464 učenika.

Kako bi se olakšao period nakon izlječenja, osnovan je rehabilitacijski kamp Krijesnica u Fužinama. Tamo se djeca mogu opustiti u prirodnim ljepotama Gorskog Kotara, uključiti u sportske i kreativne radionice, ali i ono najvažnije — stvoriti prijateljstva.

Za brojne aktivnosti udruge, pa tako i besprijekorno funkcioniranje kampa, zaslužni su volonteri Krijesnice. Ulaganjem svojeg slobodnog vremena, znanja, iskustva, entuzijazma i energije uveseljavaju obitelji i djecu, a ispunjavanjem jednostavne forme i vi možete pridonijeti vrijednom radu udruge.