Svevremenski genije Leonardo da Vinci

Iskusi ljepotu umjetnosti

24.04.2019.

Upoznajte najpoznatijeg slikara, arhitekta, inženjera, anatoma i znanstvenika svih vremena.

Leonardo da Vinci jedan je od najvećih umjetnika svih vremena, a njegova djela, bilo s područja slikarstva ili znanosti, i danas su izrazito cijenjena. Kako to biva s mnogim poznatim genijalcima, Leonardo da Vinci nikad nije imao formalno obrazovanje, već je kod kuće učio čitanje, pisanje i osnove aritmetike. Možda bi se život najpoznatijeg predstavnika renesanse odvio u drugom smjeru da ga pod svoje mentorstvo nije uzeo poznati firentinski slikar Verrocchio. S njim je učio do sredine svojih dvadesetih godina kada je već postao renesansni majstor.

 

U Leonardovo vrijeme znanost u Europi u velikoj se mjeri temeljila na Bibliji, razmišljanjima drevnih filozofa, a nerijetko i na praznovjerju. Ipak, da Vincijev pristup bio je puno bliže onome što se u znanosti cijeni danas, a to su promatranje, eksperimentiranje i logično zaključivanje. Nevjerojatnoj sposobnosti sistematiziranja podataka vjerojatno je pomogla činjenica da je ambidekster, odnosno, da je mogao koristiti obje ruke s jednakom spretnošću. Ne samo to, poznati je umjetnik imao sposobnost istovremenog pisanja s jednom i crtanja s drugom rukom. Da Vinci je razvio i vlastiti sistem zapisivanja — često je svoje misli pisao tako da su se mogle pročitati jedino u ogledalu.

7.000 stranica autorovih bilježaka skriva nacrte izuma koji su stoljećima ispred svog vremena, između ostalog tu su prve skice motora automobila i solarnih reflektora. Kako nije imao službenu naobrazbu nije se služio latinskim jezikom, zbog čega je njegova komunikacija s akademskom zajednicom bila slaba. Posljedično, mnogi njegovi izumi ostali su samo ideja na papiru, no to ne znači da nacrti nisu bili točni. 2000. godine znanstvenici su napravili padobran prema da Vincijevom originalnom nacrtu i otkrili da — funkcionira!

Vitruvijev čovjek

Uz inženjerstvo, da Vincija je fascinirala anatomija čovjeka. Iz tog je interesa proizašao poznati Vitruvijev čovjek, crtež koji prikazuje idealnu povezanost ljudskih proporcija i geometrije. Djelo je temeljeno na razmišljanjima arhitekta Vetruvija prema kojem nosi ime. Važnost Vetruvijevog čovjeka potvrđuje činjenica da ga je Italija stavila na novčić od jednog eura, a danas se zbog delikatnog stanja samo povremeno može pogledati u Galeriji Akademije u Veneciji.

Posljednja večera

Ipak, Leonardo je najpoznatiji po svojim umjetničkim remek-djelima visoke renesanse. Religiozni motivi bili su vrlo česti u ovom umjetničkom razdoblju, a upravo se oni nalaze na Posljednjoj večeri, sada najpoznatijoj ikoni kršćanskog slikarstva. Leonardo je sa slikanjem započeo na zahtjev milanskog vojvode eksperimentiravši pritom s bojama, zbog čega je slika već za autorova života počela blijedjeti. Unatoč krhkom stanju očuvana je do danas i može se proučavati maksimalno 15 minuta u milanskoj crkvi Santa Maria Delle Grazie u kojoj je bila i originalno izložena.

Mona Lisa

Vrhunac njegova stvaralaštva i najslavnija slika u povijesti je Mona Lisa. Dio povjesničara tvrdi da je misteriozna Lisa žena firentinskog trgovca Lisa del Giocondo, no zbog oskudnih zapisa to nikad nije stopostotno potvrđeno. Zato danas postoje brojne teorije, od one da je autor slikao savršenu verziju žene, do one da se radi o autoportretu. U svakom slučaju, Mona Lisina ekspresija koja istovremeno može označavati sreću, strah ili ljutnju stoljećima fascinira umjetnike, a danas se smatra neprocjenjivom i čuva u Louvreu iza pancirnog stakla.

 

Iako mnoge ideje za vrijeme njegova života nisu bile prepoznate, da Vinci je već tada imao reputaciju svestranog čovjeka i majstora mnogih zanata. Ostaje jedan od najpoznatijih umjetnika u povijesti čiji se izumi i dan danas dekodiraju, čak 500 godina od njegove smrti.