Spora moda, pokret koji preuzima tekstilnu industriju

Pomozi promijeniti svijet

30.10.2019.

Jedan od najvećih zagađivača polako se pretvara u održivu industriju koja budućim generacijama želi ostaviti čist planet.

Sve je više ljudi svjesno štetnih posljedica koje modna industrija ima na ljude, životinje i planet. Zbog toga u zadnjih nekoliko godina pokret spore mode uzima sve više maha — između ostalog, osmišljaju se održivi proizvodni procesi i koriste prirodni materijali.

 

Brendove koji su prihvatili koncept spore mode možete prepoznati po tome što:

  • odjeću izrađuju od kvalitetnih materijala
  • prodaju u lokalnim trgovinama i koriste lokalne resurse
  • izrađuju nekoliko specifičnih komada u dvije do tri kolekcije godišnje

Ovaj je pokret u kontrastu s brzom modom, konceptom koji podrazumijeva kupovinu odjevnih predmeta koji se nose sezonu ili dvije, nakon čega se bacaju i zamjenjuju novima. Takvi se trendi komadi proizvode u ogromnim količinama za svjetska tržišta, a oni koji se ne prodaju u zadanom roku — spaljuju se.

Srećom, sve više globalnih brendova priklanja se sporoj modi. Provjerite pet pozitivnih promjena do kojih će doći ako i vi postanete fan ovakvog načina razmišljanja o modi.

1. Smanjujete količinu otpada.

Prema nekim podacima, čak 60% odjeće završi u spalionicama ili na smetlištima u roku od jedne godine od proizvodnje. Ovim tempom, otpad koji proizvede modna industrija do 2030. godine iznosit će 17,5 kilograma po osobi godišnje. Kupovinom manjeg broja odjevnih komada direktno ćete smanjiti svoj doprinos ovoj statistici.

2. Štedite pitku vodu.

Za proizvodnju jedne pamučne majice kratkih rukava potroši se 2.700 litara vode, što je količina vode koju jedna osoba konzumira u periodu od tri godine. S obzirom da naš planet ima ograničenu količinu pitke vode, razmislite o ovom podatku prije uzimanja novog trendi pulovera.

3. Smanjujete emisiju štetnih plinova.

Modna industrija čini čak 8% sveukupne emisije štetnih plinova koji uzrokuju efekt staklenika, jednog od najvećeg uzročnika klimatskih promjena. S druge strane, kupovinom lokalno proizvedene odjeće poduprijet ćete održive procese koji pogoduju očuvanju planeta.

4. Podržavate neovisne dizajnere.

Brza moda uglavnom se proizvodi za masovna tržišta, dok su se sporoj modi okrenuli lokalni butici i neovisni dizajneri. Kupovanjem odjevnih predmeta s njihovim potpisom direktno podržavate domaće umjetnike i pridonosite lokalnom ekonomskom razvoju.

5. Razvijate vlastiti modni stil.

Mnogi tvrde da biti modno osviješten ne znači nositi trendi odjeću, nego razviti vlastiti stil odijevanja. Ako ćete kupovati raznolike lokalno proizvedene komade, počet ćete promišljati o tome što vam se zaista sviđa i razviti vlastiti jedinstveni modni stil.

 

Spora moda zagovara nabavu manje količine odjeće godišnje, no postoji način na koji ćete biti pažljivi prema okolišu i istovremeno unijeti osvježenje u svoj ormar — second-hand kupovina! Danas postoji mnogo internetskih stranica na kojima možete naći očuvane nošene komade, od onih povoljnih do skupocjenih dizajnerskih.

 

Na kraju, obratite pažnju na odgovarajuću njegu odjeće. Time ćete najdražoj vesti ili majici produljiti rok trajanja, biti zadovoljni onim što nosite i usput paziti na naš planet.