Šah, igra živaca i strategije

Otkrij moć znanja

10.01.2020.

Poznata igra postala je sinonim za mentalnu izdržljivost.

Fascinantna strateška igra odavno slovi za jednu od najboljih vrsta mentalnih vježbi. Omiljena je diljem svijeta, no njezino porijeklo nikada nije sa sigurnošću utvrđeno. Poznato je samo da šah nije izmislila jedna osoba, već da su se koncepti ove kompleksne igre razvijali dugi niz godina.

Indijski mudrac i pobjeda na 64 polja

Najpoznatija legenda o nastanku šaha govori o indijskom kralju Shahramu i mudrom čovjeku koji je živio u njegovom kraljevstvu. Mudrac je kralja htio podučiti o važnosti svakog stanovnika kraljevstva, stoga je izmislio šah, igru u kojoj jednaku važnost imaju kraljevi, dame, lovci i pješaci. Kralju se igra odmah svidjela i zapovjedio je da se igra u cijeloj zemlji. U znak zahvalnosti, Shahram je upitao mudraca što želi za nagradu.

 

Mudrac je s kraljem došao do šahovske ploče i rekao mu da želi onoliko pšenice koliko stane na šahovska polja, s time da na prvo polje stavi jedno zrno pšenice, na drugo dva, na treće četiri te na svako sljedeće polje duplo više zrnja od prethodnog. Očekujući želju za zlatom ili srebrom, kralj je bio iznenađen ovim zahtjevom, no htio je udovoljiti mudracu. Međutim, uskoro su podanici obavijestili kralja da u cijelom kraljevstvu ne postoji onoliko pšenice koliko je mudrac zatražio! Tako je kralj naučio još jednu važnu lekciju — onu da se u životu ne smiju podcjenjivati male stvari.

Jedna igra, mnogo verzija

Odmaknemo li se od legendi, nastanak šaha možemo pratiti unazad 1500 godina na sjever Indije, otkud se proširio Perzijom, a potom cijelom Azijom i Europom. Važnost perzijskog utjecaja može se vidjeti u rječniku koji se upotrebljava pri igranju. Riječ shah perzijska je riječ za kralja, a shah mat, potez koji označuje pobjedu jednog igrača i kraj igre, doslovno se može prevesti kao “kralj je bespomoćan”.

 

Moderni izgled šahovske ploče nastao je tek 1090. u Europi, a zanimljivo je da je preklopnu ploču izmislio europski svećenik u vrijeme kad je Crkva branila igranje. Naime, takva je ploča na polici izgledom podsjećala na knjige. Pravila igre mijenjala su se sve do 1880-ih kada je osmišljena moderna verzija, ona koja se oslanja na brzo osmišljavanje pametnih taktika i veoma dinamično igranje.

Dame i skakači na digitalnim ekranima

Krajem 20. stoljeća crno-bijela polja još jednom doživljavaju novo izdanje, ono digitalno. Razvojem tehnologije ova je drevna igra dobila nebrojeno mnogo online inačica, stoga je u današnje vrijeme jedan od najčešćih suigrača upravo računalo.