Prilika za promjenom: Europska volonterska služba

Pomozi promijeniti svijet

10.01.2020.

Putujte svijetom, upoznajte nove kulture i pomognite zajednici uz raznolike projekte Europske volonterske službe.

Prema istraživanju iz 2007. godine tri od 10 Europljana volontira, a zadnjih desetak godina ta brojka raste. Ako želite biti dio ove pozitivne statistike, pridružite se jednom od projekata koje nudi Europska volonterska služba (EVS).

 

Zašto baš EVS

EVS je nastala kako bi ljudima olakšala traženje prilika za volontiranjem, a uz to povećala kvalitetu volonterskih projekata u Europi i svijetu. Prvenstveno se odnosi na partnerstvo između više organizacija zaduženih za regrutaciju sudionika. Drugim riječima, EVS povezuje organizaciju koja šalje volontere s domaćinom koji ih ugošćuje za vrijeme trajanja određenog projekta. Ako se uključite, domaćin će vam osim smještaja pokriti hranu, osiguranje i džeparac, a jedino što ćete možda trebati platiti jest jedan manji dio putnih troškova.

Za najpoznatiji volonterski program u Europi možete se prijaviti ako imate od 17 do 30 godina te izabrati projekte u trajanju od dva do 12 mjeseci. Važno je spomenuti kako osim promocije samog volontiranja, EVS veliki naglasak stavlja na volontiranje u stranim zemljama.

 

Izaberite projekt za sebe

Osim velikog broja zemalja, birati možete i između raznolikih područja djelovanja. Više od 6500 organizacija nudi sudjelovanje u sportskim aktivnostima na otvorenom, nakon čega slijede aktivnosti na području edukacije, umjetnosti i glazbe.

Ako volite istraživati nove kulture i želite djelovati humanitarno, preporučamo vam pregled projekata van europskih granica koji uključuju pomaganje osiromašenim zajednicama, podučavanje engleskog jezika, brigu o djeci u sirotištima ili pak čišćenje okoliša.

Naravno, volontirati možete i na mjestima zabave i opuštanja, poput poznatih glazbenih ili filmskih festivala. Ovakva vrsta volonterstva odlična je ako želite steći određeno poslovno iskustvo i upoznati ljude iz industrije u kojoj se želite zaposliti.

 

Iskustvo koje mijenja život

Odlazak na projekt na godinu dana veliki je pothvat. Organizatori zato savjetuju da prije uključivanja razmislite o vlastitoj motivaciji, kao i tome koliko ste vremena spremni odvojiti za ovakvu vrstu angažmana. 

Iako volontiranje traži puno truda i odricanja, većina sudionika tvrdi da im se više vratilo nego što su dali. Mnogi osjećaju napredak na osobnoj i profesionalnoj razini, bolje se slažu s ljudima različitog porijekla i osjećaju višu razinu poštovanja prema drugim kulturama. Uz to, navode kako se nakon ovakvog iskustva osjećaju mnogo ugodnije pri odlasku u druge zemlje, bilo za odmor, studiranje ili rad.

Europska volonterska služba imala je ogroman utjecaj na tisuće mladih u posljednjih 20 godina, a istim tempom nastavlja dalje. Pridružite se ovom projektu i budite jedan mali dio pozitivne promjene u našem društvu.