Posjetite retrospektivu Vjenceslava Richtera i upoznajte buntovnika s vizijom

Pogledaj kulturna zbivanja

21.11.2017.

Izložba je otvorena do 10. prosinca.

U Muzeju suvremene umjetnosti do 10.prosinca je otvorena retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera pod imenom Buntovnik s vizijom kojom se obilježava stota godišnjica Richterovog rođenja.

Richter je jedan od naših najpoznatijih arhitekata, koji se uz arhitekturu bavio i kiparstvom, slikarstvom i grafikom. Za svoja postignuća dobio je i nagradu Vladimir Nazor koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u književnosti, glazbi, filmu, likovnim i primijenjenim umjetnostima, kazališnoj umjetnosti te arhitekturi i urbanizmu.

Vjenceslav Richter bio je jedan je od osnivača grupe EXAT 51, aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija, autor brojnih arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma. Autor je i brojnih tekstova o sinteznim pristupima u arhitekturi, urbanizmu i likovnosti, a svojim je projektima pristupao jednako interdisciplinarno.

Na izložbi će biti prikazano više od 200 radova, maketa i nacrta Richterovih najvažnijih arhitektonskih projekata, skulptura, crteža, grafika i slika posuđenih iz dvadesetak institucija, muzeja, arhiva i privatnih kolekcija.