Podcastovi: digitalni alat za zabavu i učenje

Otkrij moć znanja

01.08.2019.

Obogatite svoju svakodnevicu slušanjem uzbudljivih i edukativnih audio zapisa.

Iako postoje više od desetljeća, podcastovi su tek unazad nekoliko godina dosegnuli visoku popularnost. Radi se o serijama audio zapisa dostupnih online, a kao i TV showovi, imaju više sezona i epizoda koje često uključuju različite goste. Možete se pretplatiti na određeni podcast kako biste bili obaviješteni svaki put kad izađe nova epizoda ili možete slušati samo određene epizode i pratiti više podcastova istovremeno.

Tajna popularnosti ovog digitalnog fenomena je u tome što se sve više ljudi s tradicionalnih kanala prebacuje na digitalne. Mlađe generacije ne žele ovisiti o TV programu kako bi pogledale novi nastavak serije, već je gledaju online kad njima to odgovara. Isto tako, sa slušanja klasičnih radio programa publika se prebacuje na podcastove koji su dostupni online. Još jedan od razloga zašto su toliko popularni jest činjenica da ih je vrlo jednostavno pokrenuti. Uz vrlo malo ulaganja svatko može započeti vlastiti podcast, a njegov će uspjeh ovisiti o kvaliteti sadržaja i slušanosti.

Podcastove je lako startati, a još lakše početi slušati i “navući” se na omiljene epizode najdraže audio emisije. Provjerite zašto!

1. Besplatni su i zabavni.

Za razliku od audio knjiga koje ćete platiti oko 150 kuna za 8 do 20 sati slušanja, pretplatom na podcast dobit ćete nebrojeno mnogo sati besplatne zabave. Uz to, u audio knjigama narator pripovijeda priču, dok se kod podcastova uglavnom radi o razgovoru između više osoba. Ovaj je tip govora mnogo prirodniji, stoga podcastove možete slušati s manje koncentracije.

2. Možete ih slušati bilo kad i bilo gdje.

Današnja tehnologija omogućila je da, primjerice, u tramvaju gledamo TV ili igramo video igru, no iako su opcije veće nego ikad prije, i dalje smo ograničeni radnjama koje tog trenutka obavljamo. Ne možete igrati video igre dok birate namirnice u dućanu, ali slušati podcast — možete. Upalite ga u automobilu, na putu do posla, u šetnji ili tijekom obavljanja kućanskih poslova i upijajte nove informacije dok se bavite svakodnevnim aktivnostima.

3. Manje će vam dosaditi vaša glazbena knjižnica.

Današnji pametni telefoni mogu pohraniti jako puno pjesama, a dostupne su i razne online aplikacije za glazbu. Ipak, svakome u nekom trenutku dosadi playlista kojoj se inače rado vraća, a inspiracije za otkrivanje novih izvođača ponestane. Podcastovi će vam dati dobru pauzu od playliste koju iznova slušate i, umjesto toga, okupirati vas novim informacijama.

4. Možete naučiti o nekoj novoj temi ili industriji.

Osim što su dobra zabava, podcastovi su odlično edukativno sredstvo. Tijekom vježbanja, kuhanja ili obavljanja shoppinga svoj fokus možete staviti na slušanje podcasta i istovremeno učiti. Ako želite znati više o dizajnu, povijesti, ekonomiji ili nekom drugom području, pretražite dostupne baze poput RadioPublica, Pocket Castsa ili Castboxa i izaberite podcast koji vas zanima.

Podcast kultura u Hrvatskoj još nije dosegnula svoj puni potencijal, no postoji nekoliko kvalitetnih podcastova. Jedan od njih su Surove strasti, podcast koji je aktualan već godinama, a u kojem možete čuti Sašu Tenodija i Ivana Vorasa kako pričaju o poslovanju, marketingu, prodaji i komunikaciji. Podcast Inkubator još je jedan hrvatski podcast projekt vrijedan spomena. Mladi novinari, voditelji i blogeri sa svojim gostima na opušten i duhovit način pričaju o raznim aktualnim temama.

S obzirom da podcastovi nude besplatno dostupno znanje i ne oduzimaju vrijeme, zaista ne postoji razlog da već sad ne otkrijete svoj novi omiljeni podcast i svakodnevicu obogatite raznolikim temama.