Nikad nije kasno za ples

Iskusi ljepotu umjetnosti

21.11.2017.

Uživanje u pokretu i ritmu nije rezervirano samo za profesionalne plesače. Odaberite ples za sebe, svladajte osnovne korake i prepustite mu se!

Tango

Tango je zaigrani ples između dvoje ljudi koji ostavlja mnogo prostora za improvizaciju i izražavanje povezanosti između plesača. U srcu tanga je želja za razgovorom s plesnim partnerom kroz jezik plesa, te se upravo zato često opisuje kao ples strasti.

Salsa

Ako tražimo opis salse, samo se trebamo okrenuti značenju njezinog imena. Na kubanskom ono znači “umak ili sos”, a kubanska kuhinja je poprilično vatrena! Ovaj vrući ples sličan je mambu, ali s većim naglaskom na okrete i kretanje s jedne strane na drugu.

Engleski valcer

Spor, romantičan i pun ljepote pokreta, engleski valcer temelj je standardnih plesova.
Pleše se na trotaktni ritam koji diktira dizanje i spuštanje plesača dok klize po plesnom podiju. Valcer zahtijeva iznimno pravilno držanje i okretanje glave u smjeru okreta.

Bečki valcer

Bečki valcer pun je okreta, a posebno lijepo izgleda kada ga istovremeno izvodi nekoliko parova. Iako je glazba koja prati bečki valcer često bržeg ritma, mnogi su u zabludi da je ovo brz ples, no kada se izvodi pravilno, zapravo je sporiji ples.

Slowfox

Slowfox (ili Spori foxtrot) je elegantan ples koji se temelji na dugačkim, klizajućim pokretima kojima se plesači postepeno dižu i spuštaju. Iako ima spori, sanjivi karakter, ovaj ples je jedan od najzahtjevnijih za usvojiti.

Cha-cha-cha

Brz, poletan i zavodnički, ovaj latinoamerički ples je za one koji imaju viška energije. Karakterizira ga temperamentan ritam koji poziva na ples, tri brza koraka i dva sporija, njihanje kukovima i ravne noge pri izvođenju koraka.