Naučite osnove fotografije

Otkrij moć znanja

19.06.2019.

Proučite mini vodič za početnike i upustite se u snimanje vlastitih fotografskih umjetničkih djela.

Iako su današnji fotoaparati mnogo napredniji od onih kojima su snimali prvi fotografi, neki su principi ostali isti. Tri najvažnija elementa na koja morate paziti ako želite raditi kvalitetne fotografije i dalje su: ISO, otvor blende i brzina zatvarača.

 

1. Osjetljivost filma – ISO

Prvi element koji biste trebali svladati ako se želite baviti fotografijom jest ISO vrijednost. ISO se odnosi na osjetljivost filma, tj. kod modernih aparata koji nemaju film, na osjetljivost digitalnog senzora. Bilo bi dobro da pri fotografiranju prvo podesite ISO s obzirom na situaciju u kojoj se nalazite — jeste li u mračnoj sobi ili pak na jakoj vanjskoj svjetlosti.

Ako fotografirate u mraku pri niskoj ISO vrijednosti (primjerice ISO 100), fotografija će ispasti dosta mračna. Ako povećate ISO, objekti će postati vidljiviji. Tako u istim uvjetima pri vrijednosti ISO 1600 možete vidjeti sve elemente na fotografiji, iako se radi o mračnoj prostoriji.

Pri povećavanju ISO broja raste vidljivost elemenata, no raste i količina pozadinske buke, odnosno zrnatosti pozadine. Zato bi za dobivanje kvalitetne slike bilo dobro ISO držati čim manjim i kombinirati ga s otvorom blende i brzinom zatvarača. Uz pretpostavku da ste druge elemente namjestili na optimalne vrijednosti, a ISO držite niskim, dobit ćete bogate i “glatke” boje bez zrnate pozadine. Upravo je to slika kakvoj teži većina fotografa.

 

2. Otvor blende

ISO se kombinira s otvorom blende, vrijednošću koja pokazuje koja količina svjetla prolazi kroz samu blendu. Osim količine svjetla, otvor kontrolira još jednu vrlo važnu stvar — dubinu polja. Većina modernih aparata dopušta vrlo duboku vidljivost polja, što bi značilo da se na fotografiji mogu razaznati elementi u krupnom planu, kao i oni u pozadini.

Otvor blende kontrolira se F-brojem. U suprotnosti s onim što biste mogli prvo pomisliti, što je otvor blende veći, to je F-broj niži, a polje koje se vidi pliće. Vrijednosti F 1.5 ili 1.0 označavaju da je blenda skroz otvorena. Na većini aparata brojevi se penju do F 22, dok na skupljim idu do F 32.

Zamislite da snimate portret na danjem svjetlu s vrijednosti F 16 te da se u pozadini vide ljudi. Ako smanjite F-broj na F 1.4, postići ćete puno pliće polje i time ljudi u pozadini više neće biti vidljivi jer će biti zamućeni. Upravo zato ove vrijednosti igraju veliku ulogu pri izolaciji subjekta. Kod snimanja portreta važno je staviti fokus na osobu, ne na pozadinske elemente, a to možete postići optimalnim F-brojem.

3. Brzina zatvarača

Uz ISO i otvor blende, za savršenu fotografiju potrebno je namjestiti i brzinu zatvarača koja uvjetuje koliko je vremena potrebno da bi se snimila fotografija. Ako je brzina visoka, pokret će biti zaustavljen na fotografiji. Tako dolazi do razlike između fotografija koje imaju potpuno oštre objekte i onih koje izgledaju mutno jer se nešto micalo.

Jedna četiristotinka sekunde generalno je dovoljna da bi zaustavila ljudski pokret — primjerice, ako netko trči, pri toj će brzini pokret na fotografiji biti zaustavljen. Raspon od jedne dvijetisućinke do jedne četiritisućinke sekunde zaustavit će pokret kolibrića, trkaći automobil ili kapljice vode u pokretu. Ponekad je zanimljivo neko vrijeme ostaviti zatvarač otvorenim, primjerice kod fotografiranja vode. Ako ste ikad vidjeli fotografiju na kojoj voda izgleda kao svila, to je zbog toga što je zatvarač bio otvoren dugo vremena.

 

Zamućenost se može dogoditi i slučajno zbog drhtanja ruku, tako objekti ponekad ne ispadnu oštri iako su nepomični. Ako ste nekad, primjerice, fotografirali rođendanski tulum i potom vidjeli da su vam sve fotografije ispale mutne, vjerojatno se radilo o premaloj brzini zatvarača.

O tome kako ćete kombinirati navedene elemente ovisi i kakvu fotografiju želite postići. Nekad ćete nepomične objekte htjeti učiniti mutnima, a nekad uhvatiti minijaturnu kapljicu vode u pokretu. U umjetnosti ne postoje pravila, stoga uzmite fotoaparat u ruke i prepustite se vlastitoj umjetničkoj viziji.