Mozart i Čarobna frula, čudo od djeteta i njegova posljednja opera

Iskusi ljepotu umjetnosti

08.08.2019.

Svoju karijeru započeo je s pet godina, a završio jednom od najpoznatijih opera svih vremena.

Jedan od najpopularnijih skladatelja klasične glazbe, Wolfgang Amadeus Mozart, rođen je 1756. godine u Salzburgu. Bio je to period vladavine klasične glazbe, laganije, čišće, ozbiljnije i elegantnije verzije prethodnog baroknog stila, a njezini su vam predstavnici zasigurno poznati jer se radi o najvećim glazbenim velikanima. Mozartovo se ime spominje uz Haydna, Beethovena i Schuberta te uz jedan od najplodnijih perioda stvaranja glazbe u povijesti.

Stvaralaštvo od ranog djetinjstva

Mozart je od najranije dobi pokazivao interes za glazbu, ali i izniman talent. Već je s navršenih pet godina skladao prve glazbene komade i impresionirao europske kraljevske krugove izvanrednim sviranjem glasovira. Mozartov otac Leopold najviše je zaslužan za autorovo potpuno ostvarenje potencijala. On je Mozarta naučio svirati, a i odrekao se vlastite karijere kako bi se posvetio sinu i njegovom razvoju.

U dobi od šest godina, kad je većina njegovih vršnjaka dane provodila u igri, mali je Mozart dva puta svirao u dvorcu Schönbrunn za caricu Mariju Tereziju. Ubrzo nakon toga Bečom se proširio glas o izrazito mladom geniju i njegovim glazbenim pothvatima

Iste godine Mozart je s ocem počeo putovati po cijeloj Europi — Munchen, Prag, Pariz i London bile su samo neke od destinacija na kojima je upoznao mnoge glazbenike i skladatelje, a među njima i ikonu klasične glazbe, Sebastiana Bacha. Ta su mu poznanstva proširile vidike i još više ojačala talent, a o tome koliko je doista bio genijalan govori činjenica da su ga s 10 godina znanstvenici Kraljevskog društva podvrgnuli seriji testova kako bi potvrdili da je Mozart zaista čudo od djeteta.

Nakon mnogih putovanja Mozart je život proveo u Beču, a to je za skladatelja bio period velike kreativnosti i pisanja nekih od najpoznatijih komada. Tijekom kratkog, ali stvaralački vrlo plodnog života, Mozart je skladao preko 600 djela koja i dan danas očaravaju publiku svojom ljepotom. Osim nebrojenih simfonija, sonata i gudačkih kvarteta, kao jedno od autorovih najcjenjenijih djela izdvaja se posljednja opera koju je napisao — Čarobna frula.

Magija Mozartove opere

Kako znate da slušate Mozarta? Čut ćete prekrasnu klasičnu melodiju prepunu dekorativnih nota, a upravo je takva i opera Čarobna frula koja, zbog brzine, u nekim dijelovima zaista zahtijeva “magiju” da bi se izvela. Jedan od vrhunaca opere je Arija Kraljice noći, dio koji ste zasigurno čuli nebrojeno mnogo puta, iako možda niste bili svjesni da slušate Mozartovu operu. Za kontinuirano izvođenje visokog F-a potreban je neizmjeran talent, zbog čega je ova arija vjerojatno jedna od najzahtjevnijih u povijesti.

Iako je ovu bajkovitu priču Mozart pisao tijekom svog posljednjeg ljeta uz velike fizičke boli uzrokovane bolešću, ta se patnja ne nazire u djelu. Naprotiv, Čarobna je frula vedra, duhovita i živahna, a u njoj možete pratiti pustolovine princa Tamina tijekom spašavanja princeze Pamine, uz društvo nestašnog prijatelja Papagena. Klasična ljubavna priča upotpunjena je zlom Kraljicom noći koja želi zaustaviti mladog Tamina, no njezini su pokušaji sprječavanja sretnog završetka neuspješni.

Genijalan umjetnik umro je nepuna tri mjeseca nakon premijere Čarobne frule, jedne od svojih najuspješnijih opera koja je doživjela munjevit uspjeh. Više od 200 godina poslije, na Mozartovu glazbu možemo naići u mnogim kulturnim sferama, između ostalog u pop kulturi i megapopularnom filmu Iskupljenje u Shawshanku.

Na daskama zagrebačkog HNK 25. rujna uživite se u avanture Tamina, Pamine, Papagena i Kraljice noći te istinski uživajte u geniju Wolfganga Amadeusa Mozarta.