Komedija, kazalište za ljubitelje dobrog humora

Iskusi ljepotu umjetnosti

02.05.2019.

Kako i ime govori, zgradom ovog kazališta uvijek odjekuju salve smijeha brojne publike.

Iako je zagrebačka kulturna scena bogata nizom kazališta i brojnim vrhunskim produkcijama, Komedija već godinama zauzima stvarno posebno mjesto u srcu Zagrepčana. Repertoar ispunjen operetama, mjuziklima, rock-operama i komedijama pruža idealan odmor od stresa i briga stvarnog života, zbog čega publika desetljećima dolazi u Komediju po svoju dozu humora i kratkog, ali slatkog bijega od stvarnosti.

Povijest kazališta

Gradsko kazalište Komedija je nastalo 1950. godine spajanjem Zagrebačkog dramskog kazališta i Kerempuhovog vedrog kazališta. Iako je oduvijek smješteno u srcu Kaptola, tik do katedrale, od početka je u punom smislu bilo i ostalo gradsko kazalište svjetovnog duha, koje je sve brojnijem stanovništvu rastuće metropole pružalo zabavan sadržaj s notama britkog humora. Daske kazališta su prvi puta oživjele 29. studenog 1950. godine, a od te premijerne večeri pa sve do danas je u njemu izvedeno više od 15 tisuća predstava.

Kazališna kuća je krajem prošle godine zatvorila svoja vrata zbog obnove zgrade, da bi ih nakon tri i pol mjeseca otvorila jednim pravim tulumom — predstavom Tulum u samostanu.

Harmonija glume, plesa i glazbe

Kako se na pozornici ovog kazališta većinom odvijaju spektakli u kojima se glumi, pjeva, pleše i svira, ne čudi kako ansambl Komedije čini brojni umjetnici osim samih glumaca: orkestar od 29 članova, zbor od 20 ljudi te 12 članova baleta. Iako se može činiti da su ovakve glazbene predstave lakši sadržaj od tragičnih drama, Komedijine produkcije su uvijek u stanju nasmijati, ali i rasplakati publiku. Upravo su zbog toga zaštitni znak kazališta dvije starogrčke maske, od kojih se jedna smije, a druga plače. Život ima svoju tužniju i vedriju stranu, a priče s Komedijine pozornice interpetiraju obje u jednakoj mjeri!

Bogati repertoar

Trenutno se na pozornici Komedije nude velike svjetske uspješnice poput mjuzikla Mamma Mia!, krcatog hitovima legendarne grupe ABBA; humoristične adaptacije Hitchcockovog noir klasika 39 stepenica te rock-opere Jesus Christ Superstar.

Program će uskoro biti bogatiji za još jednu predstavu, koja vam je vjerojatno poznatija po svojoj filmskoj verziji. “Zaljubljeni Shakespeare” kreće 4. svibnja, a prati izmišljenu priču o romansi čuvenog engleskog dramatičara Williama Shakespeara.

Ako ipak želite doživjeti pravi klasik ove kazališne kuće, definitivno biste trebali pogledati najveći hrvatski mjuzikl Jalta, Jalta. Od premijere na pozornici Komedije 1971. godine pa sve do danas predstavu je pogledalo skoro pola milijuna gledatelja, a kazalište je i dalje dupkom puno kao u prvim danima njezinog izvođenja.

Komedija je pravi dokaz kako je kazališna umjetnost i dalje aktualna, živa, i sve samo ne dosadna. Ako vam treba mali predah i večer razbibrige, odlazak na neku od predstava i više je nego siguran izbor za odličnu zabavu!