Kako savladati tehniku brzog čitanja

Otkrij moć znanja

13.12.2019.

Saznajte više o ovoj praktičnoj vještini kojom možete uštedjeti vrijeme.

Bilo koja vrsta čitanja dobra je za vaš um, no ako želite poboljšati fokus i skratiti vrijeme provedeno nad papirom, brzo čitanje (“speed reading” ili “power reading”) može vam biti od velike koristi!

Što je brzo čitanje

Iza ovog naziva se zapravo krije više tehnika kojima se može povećati broj pročitanih riječi u minuti te tako smanjiti potrebno vrijeme za čitanje teksta. Većina njih se odnosi na ispravljanje navike izgovaranja riječi u glavi, jer najčešće čujemo vlastiti unutarnji glas kako izgovara riječi na papiru, što nas usporava. Osim toga, brzim čitanjem se trenira brže pomicanje očiju, tako da one “klize” tekstom i manje skaču s riječi na riječ.

Prosječna osoba čita oko 200 do 300 riječi u minuti, dok se ovim metodama može postići brzina od oko 1000 riječi u minuti. Jedan od najpoznatijih pobornika ove vještine je pokojni američki predsjednik John F. Kennedy, koji je vježbanjem došao do brojke od čak 1200 riječi u minuti!

Zamke brzog čitanja

Iako se korist brzog čitanja čini očita, nemojte se dati uvući u zamku izazova da baš sve pokušavate pročitati u što kraćem vremenu. Naime, nakon neke granice se s povećanjem brzine čitanja uvelike gubi sposobnost kvalitetnog razumijevanja teksta. Treningom možete postići čak i više od 1000 pročitanih riječi u minuti, no vaše razumijevanje pročitanog tada bi uvelike patilo. Istraživanje na 16 redovitih čitača pokazalo je da čak ni oni ne mogu čitati više od 600 riječi u minuti i razumjeti više od 75% informacija iz teksta. Dakle, sve iznad toga je neizbježno površno, bez obzira na korištene tehnike. 

Prednost brzog čitanja

Naravno, to ne znači da je brzo čitanje loša navika, samo prije svakog čitanja dobro razmislite o onome što želite postići i kako. Čitajte brzinom do 600 riječi u minuti ako pročitani tekst morate baš naučiti, jer bržim čitanjem nećete dovoljno zapamtiti. Također, nemojte si dati kao cilj da pročitate sabrana djela Dostojevskog u tjedan dana — knjige koje čitate za užitak jednostavno čitajte tempom koji vam najbolje odgovara, čak i ako to znači da povremeno odlutate u svoj svijet mašte. To je upravo ono čemu književnost služi! 

Brzo čitanje je odlično ako često morate čitati velike količine teksta i nije vam cilj sve zapamtiti. Primjerice, ako ste student koji mora proći kroz desetak knjiga u potrazi za informacijama za pisanje seminara ili pravnik koji dnevno prolazi kroz veliku količinu spisa, brzo čitanje će vam značajno uštediti vrijeme!

 

Kako brže čitati

Početni savjeti koje možete slijediti kako biste samostalno povećali svoju brzinu su:

1. Koristite prst kao pokazivač.

Probajte staviti prst na papir i njime se voditi kroz tekst. U većini slučajeva pomaže da se oko fokusira i da ne čita riječ više puta, što je navika koje nismo ni svjesni.

2. Prije čitanja, razmislite što želite saznati.

Primjerice, ako se u tekstu nalazi specifičan podatak koji trebate, fokusirajte se samo na pronalazak te informacije.

3. Čitajte više.

Oko vam dulje zastane na riječima koje ne znate, jer mozak prepoznaje da ih ono nikad nije vidjelo. Čitanjem raznovrsne literature usvajate nove riječi i time smanjujete mogućnost da vam oko zapne na nepoznatoj riječi.

4. Širite vidno polje.

Probajte odjednom pročitati jedan redak knjige tako da vam je sredina rečenice u fokusu, a perifernim vidnim poljem čitate ostatak rečenice. Treba malo navikavanja, no nakon par stranica ćete vidjeti da vas ova metoda ubrzava.

 

Ako želite dublje ući u svijet brzog čitanja, postoje razne knjige, tečajevi i računalni programi koji vam mogu pomoći u tome. Najbitnije je zapamtiti da brzina ne bi trebala biti nešto što vas opterećuje, naročito kada čitate zbog zadovoljstva!