Kako naučiti svirati gitaru

Iskusi ljepotu umjetnosti

17.05.2019.

Uz malo strpljenja svatko može postati rock zvijezda (barem unutar svoja četiri zida).

Ako ste oduvijek htjeli naučiti svirati glazbeni instrument, a niste počeli kao dijete, možda vam se čini da je sada već prekasno. Međutim, ne dajte se obeshrabriti — uvijek je dobar trenutak da počnete slijediti svoju strast. Gitara je odličan izbor jer ne morate nužno znati glazbenu teoriju ili čitati note da biste svladali osnove, zato vam donosimo par savjeta za početak druženja s vašim instrumentom.

1. Izaberite gitaru.

Prvo odlučite želite li akustičnu ili električnu gitaru, zatim izaberite model koji želite kupiti. Nemojte očajavati ako si ne možete priuštiti gitaru iz snova, jer će za početak biti dobar i neki jeftiniji model ili već korištena gitara. Ako ne možete odlučiti, potražite pomoć zaposlenika u trgovini s instrumentima (najčešće sami sviraju te će s užitkom pomoći početniku), a ukoliko imate blisku osobu koja zna svirati, možete i nju zamoliti da vam se pridruži u prvom glazbenom šopingu.

2. Izaberite stil učenja koji vam odgovara.

Danas je Youtube prepun praktičnih tutoriala koji na jednostavan i razumljiv način objašnjavaju prve korake u sviranju gitare. Ako želite pratiti jedan program od početka, dobar izbor su besplatna stranica Justin Guitar ili pak aplikacija Fender Play, koja ima širok odabir pjesama koje možete naučiti.

Naravno, učenje licem u lice sa stručnjakom je ipak najbolja opcija, jer će iskusan gitarist moći ispraviti greške kojih niste ni svjesni da radite. Centar BEK često nudi besplatne radionice sviranja gitare, što je super prilika za početnike koji ne mogu izdvojiti novac za privatne sate.

3. Prvo dobro svladajte osnove.

Čini se kao logičan savjet, no ljudi često brzaju kroz učenje temeljnih akorda A, E, D, C i G kako bi mogli prijeći na “zabavnije” gitarističke vratolomije. Nemojte učiniti istu grešku, jer će vam samo otežati stvari u budućnosti. Počnite s dva akorda i krenite dalje tek nakon što ih možete brzo mijenjati bez konstantnog gledanja u žice. Iako će u početku biti dosadno stalno svirati (a i slušati) istu stvar, već s par svladanih akorda ćete moći svirati melodije mnogih poznatih rock i pop pjesama.

4. Pripremite se na mrvicu boli.

Stjecanje gitarističkih vještina ima svoju cijenu. U početku će vas vjerojatno boljeti prsti i imat ćete žuljeve na jagodicama, ali to će s vremenom proći. Ukoliko nastavite kontinuirano vježbati, ruke će se vam se naviknuti na prebiranje žica i koža jagodica će očvrsnuti.

5. Budite uporni.

Ponekad će vam se činiti da presporo napredujete, ali nemojte odustati. Početak je najgori i vrlo rijetki se pokažu kao prirodni virtuozi na bilo kojem instrumentu. Držite se svog tempa, pokušajte se ne živcirati i uživajte u procesu. Zapamtite, nitko vas ne tjera da svirate, ali sami morate svjesno uložiti vrijeme u vježbanje.

6. Slušajte svoje heroje.

Ako vam se stvarno ne da vježbati, nemojte! Umjesto da forsirate nešto za što niste raspoloženi, upalite playlistu s vašim gitarističkim herojima. Slušanjem glazbe ćete puno naučiti, a genijalci poput Hendrixa, Satrianija, Claptona ili Pagea će vas sigurno inspirirati da ponovno uzmete gitaru u ruke.

 

Na kraju, najbitnije je da se zabavljate. Možda nećete upiti znanje toliko brzo kao dijete ili tinejdžer, niti ćete u par mjeseci postati Tommy Emmanuel, no s par akorda u rukavu ćete biti spremni za svirku na idućem roštilju s prijateljima.