Kako je Zaklada Ana Rukavina promijenila Hrvatsku

Pomozi promijeniti svijet

26.04.2019.

Zaklada Ana Rukavina već 13 godina pomaže oboljelima od hematoloških bolesti, a jednostavnom donacijom uzorka krvi i vi se možete uključiti u njezino djelovanje.

2006. godine 29-godišnja Vjesnikova novinarka Ana Rukavina obratila se javnosti pismom koje je ubrzo počelo kružiti internetom. Naime, Ana se tada liječila od leukemije, a u pismu koje je nazvala “Želim život” zamolila je za pomoć u nabavci skupih lijekova te eventualnom odlasku na liječenje u SAD. Pokrenuta je akcija kojoj se u kratkom vremenu odazvao velik broj ljudi, a Hrvatska pokazala svoje humanitarno srce.

Akcija “Želim život” započela je aukcijom fotografija Aninih kolega i rapidno se proširila. Ana i njezini prijatelji isprva su u šali pričali o održavanju humanitarnog koncerta u jednom zagrebačkom klubu, a na kraju je radi velikog interesa preseljen na Trg bana Jelačića. Ono što je najvažnije, koncert je rezultirao velikim brojem upisanih potencijalnih davatelja koštane srži. Tijekom 142 dana akcije broj upisanih u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotornih matičnih stanica porastao sa 150 na više od 20.000, a u više od 50 akcija prikupljeno je 2.700.000 kuna.

Unatoč optimizmu i naporima liječničkog tima, Ana nas je napustila, no njezine su riječi mnoge osvijestile o problemima s kojima se susreću oboljeli od hematoloških bolesti. Tako je nastala Zaklada Ana Rukavina koju su osnovali Anina majka Marija Rukavina, Anina sestra Gordana Leto i Hrvatska udruga leukemija i limfomi koja pomaže oboljelima od hematoloških bolesti te sudjeluje u novim istraživačkim programima i metodama liječenja leukemije.

Velika važnost djelovanja Zaklade

Kada je Ana javnosti uputila svoje pismo, u Hrvatskoj nije postojao dobro razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. Iako je registar postojao, nije bilo dovoljno darivatelja krvotornih matičnih stanica, a oni koji su bili upisani uglavnom su bili članovi obitelji oboljelih. Tako su se donori često trebali tražiti izvan Hrvatske što ponekad traje do šest mjeseci i trati dragocjeno vrijeme oboljelih. Nakon osnivanja Zaklade, Hrvatski registar znatno je povećao broj upisanih, a trenutno broji više od 60.000 potencijalnih darivatelja.

Kako možete pomoći

Najveći doprinos Zakladi možete ostvariti direktnim upisivanjem u registar u Zavodu za tipizaciju tkiva u KBC-u u Zagrebu, u jednom od osam transfuzijskih centara ili pak tijekom jedne od brojnih akcija Zaklade. Imajte na umu kako se upisati mogu zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti.

Uz to, Zakladi možete donirati financijska sredstva. Time ćete podržati aktivnosti koje uključuju prikupljanje uzoraka potencijalnih darivatelja, promicanje stručnog usavršavanja na području hematologije, ali i kontinuiranu pomoć oboljelima i njihovim obiteljima. Osim toga, možete sudjelovati u jednom od događaja Zaklade koji se tijekom godine održavaju diljem Hrvatske. Tamo se nalaze i informacije u slučaju da želite pokrenuti vlastitu akciju prikupljanja uzoraka.

Svake godine Ani u čast na glavnom se zagrebačkom trgu održava veliki humanitarni koncert “Želim život” s ciljem zahvale svima koji su na neki način pomogli radu udruge. Koncert je i prilika za prisjećanje na Anino naslijeđe — veliki broj potencijalnih darivatelja koštane srži, a time i veća mogućnost spašavanja života.