Kako će klinci promijeniti svijet

Pomozi promijeniti svijet

30.07.2019.

Saznajte više o inicijativi koja je hrvatskoj djeci omogućila da počnu kodirati već u školskim klupama.

Generacije koje su trenutno u osnovnoj školi čeka svijet kakav ne možemo ni zamisliti. Ako ih želimo na njega pripremiti te osposobiti da sami postanu pokretači promjena, računalna pismenost treba biti neizostavan dio školskog programa. Kako bi potaknula tehnološku radoznalost i omogućila djeci da se na zanimljiv način upoznaju s programiranjem, udruga IRIM pokrenula je pravu malu STEM revoluciju u hrvatskim školama!

 

STEM u učionici

STEM je engleski akronim riječi “science, technology, engineering and mathematics”, a vjerojatno ste ga dosad čuli u kontekstu priče o našem obrazovnom sustavu te nedostatku programera, inžinjera, biotehnologa i sličnih profesionalaca na tržištu rada. Kako bi potaknula učenje digitalnih vještina već u osnovnoj školi, neprofitna udruga Institut za razvoj i inovativnost pokrenula je projekt tijekom kojeg su za škole diljem Hrvatske prikupili sredstva za 25 000 naprava zvanih micro:bit.

 

Što je micro:bit

Ovaj jednostavni računalni sustav veličine kreditne kartice ima 25 LED dioda, 2 tipke koje se mogu programirati, senzore za temperaturu i svjetlo, mjerač ubrzanja, kompas i sustav za bežičnu komunikaciju preko radija i bluetootha. Putem USB kabla se može povezati s računalom, na kojem učenici uče programirati sustav da obavlja jednostavne zadatke. 

Micro:bit je osmislila britanska televizijska kuća BBC u suradnji s tehnološkim divovima poput Microsofta, a ova izvrsna ideja je kod nas oživjela u sklopu IRIM-ovog projekta Croatian Makers, koji je 2017. godine pokrenuo crowdfunding kampanju za skupljanje novca potrebnog za nabavu micro:bita.

 

 

Kampanja za čistu peticu

Razni privatni i poslovni donatori su se uključili u Indiegogo kampanju te je ona završila i više nego uspješno. Prikupljeno je toliko sredstava da su se ciljevi kampanje čak tri puta pomicali i nabavljeno je 25 000 micro:bitova za škole, knjižnice i dječje udruge. Djeca su objeručke prihvatila mogućnost da se sama okušaju u kodiranju, pa su dosad pomoću micro:bita naučili mjeriti veličine u prirodi, sami kreirali fizikalne pokuse te osmislili sustave koji pomažu štedjeti energiju u kućanstvu i čuvati okoliš. Sjedi, 5!

Croatian Makers inicijativa nije završila nakon početnog uspjeha, nego nastavlja popularizirati STEM među djecom i upoznavati ih s programiranjem, robotikom te IoT (Internet of Things) tehnologijom. Na njihovoj stranici možete pročitati više o trenutnim projektima te saznati kako uključiti u borbu za pametnije sutra za naše klince.

 

Hrvatski učenici ionako su dosad postizali izvanredne rezultate na svjetskim natjecanjima u STEM područjima, a uz malo vjetra u leđima, tko zna što sve mogu postići. Možda se baš u našim školskim klupama krije novi Steve Jobs, Tim Berners-Lee ili Nikola Tesla!