Gdje i kako učiti online

Otkrij moć znanja

04.10.2019.

Steknite nove vještine od kuće uz pomoć modernih online platformi.

Uz današnji brzi tempo života teško je naći vremena za učenje, zato su online predavanja koja možete slušati kod kuće dobra alternativa upisivanju raznih večernjih tečajeva. Ona će vam omogućiti da se učenju posvetite kad i koliko vam najviše odgovara.

Svakako provjerite ovih pet platformi ako razmišljate o učenju putem interneta.

Duolingo

Ova besplatna aplikacija najbolja je platforma za učenje novog jezika od kuće. Duolingo je dizajniran s ciljem da se “navučete” na prolaženje lekcija koje vam ne oduzimaju mnogo vremena. Za točne odgovore osvajat ćete bodove, a lekcije koje ćete prolaziti traju po nekoliko minuta. Kako vaše znanje ne bi izblijedjelo, Duolingo vas podsjetiti da učenju posvetite 5 do 20 minuta u danu, ovisno o vašim preferencijama. Lekcije počinju od osnova, tako da možete početi učiti jezik koji do sada nikad niste učili, ili možete riješiti test znanja kako bi aplikacija lekcije prilagodila vašem stupnju znanja.

Codecademy

Još jedna platforma za učenje prilagođena modernom načinu života je Codecademy, aplikacija kroz koju možete naučiti različite programske jezike. Codecademy je odličan za početnike jer je vrlo jednostavno započeti — od uvoda u programiranje i osnovnih kodova doći ćete do pisanja kompleksnih kodova u pojedinom programskom jeziku, iako do tad možda nikad niste ni pomišljali na programiranje. Stoga, ako vas je učenje programskih jezika plašilo, a uvijek ste željeli imati to znanje, Codecademy je pravo mjesto za vas.

Skillshare

Skillshare nudi predavanja iz dizajna, tehnologije, pisanja i drugih područja. Ovaj online katalog sadrži više od 25.000 različitih predavanja, a možete odlučiti hoćete li platiti za pojedino predavanje ili proći cijeli tečaj o izabranoj temi. Platforma je posebna po tome što možete slušati najbolje svjetske stručnjake s pojedinog područja te čuti specifičnosti o temi koja vas zanima. Ako razmišljate o honorarnim poslovima, stručnjaci će vam objasniti kako doći do klijenata, ako želite poboljšati vještinu ilustriranja, možete saznati kako ubrzati tijek rada, ili ako, primjerice, želite započeti s fotografijom, možete pogledati video o osnovama, a potom krenuti učiti o detaljima.

Coursera

Najbolja sveučilišta u SAD-u u partnerstvu su s Courserom, online stranicom za učenje koja pokriva područja koja se inače mogu studirati na tim fakultetima — od umjetnosti i psihologije do informacijske tehnologije i matematike. Nedavno je predstavljena “specijalizacija”, program po čijem ćete polaganju moći dobiti službeni certifikat povezan s pojedinim sveučilištem u SAD-u. Mnogi satovi su besplatni ili dosta jeftiniji s obzirom na konkurentske platforme, no ono što će vas koštati nešto više je spomenuti službeni certifikat.


TED

Putem aplikacije TED nećete učiti na klasičan način već ćete moći slušati inspirativne govore i proširiti vidike. Aplikacija okuplja više od 1.000 govora s poznatih TED konferencija koje se održavaju diljem svijeta, a na kojima gostuju neki od najpopularnijih govornika današnjice. Poznati mislioci i utjecajni stručnjaci prenose svoje ideje o umjetnosti, filozofiji, politici, ekonomiji i filantropiji koje su vam uz pomoć aplikacije dostupne kad god poželite.

 

Bilo da želite pojačati znanje iz područja koje vam je već poznato ili naučiti nešto sasvim novo, ove su platforme odličan početak za vaš put prema stjecanju novih znanja.