Art nouveau, stil novoga doba

Iskusi ljepotu umjetnosti

17.06.2019.

Saznajte gdje možete vidjeti eklektičnu i romantičnu ljepotu umjetničkog pravca koji je obilježio svijet na obratu stoljeća.

Jugendstil u Njemačkoj, Stile Liberty u Italiji, modernismo u Španjolskoj, secesija na našim prostorima — ispod svih tih naziva krije se prepoznatljiva art nouveau estetika koja je osvojila Europu i svijet na kraju 20. stoljeća.

 

Neki novi stil

Industrijska revolucija je inspirirala umjetnike da potraže način kako tmurnoj svakodnevici ispunjenoj tvorničkim dimom i sivilom dodati tračak ljepote, i to kroz predmete koje svakodnevno koristimo i vidimo. Zbog toga se galaktički uspon art nouveau stila ne vidi u ogromnim umjetninama, već u posterima, nakitu, namještaju i predmetima koji su dotad imali čisto praktičnu namjenu.

Ne čudi stoga što je među najpoznatijim secesijskim komadima jedna mala lampa — ali ne bilo čija. Originalne svjetiljke američke draguljarnice Tiffany, kreirane od patinirane bronce i olovnog stakla u raznolikim bojama, danas postižu milijunske iznose na aukcijama!

 

Kako prepoznati art nouveau

Specifična ljepota nouveaua dolazi iz čudne mješavine koja ga je nadahnula: priroda, rokoko, keltska i japanska umjetnost samo su neke od inspiracija, a konačni rezultat su raskošni, ali vrlo elegantni motivi. Prepoznat ćete ih po duguljastim, organskim krivuljama koje podsjećaju na razgranatost stabla i cvijeća u prirodi, te visoko stiliziranom prikazu zbog kojih odlično pristaju plakatima i ilustracijama.

 

Velikani

Upravo su ilustracije postale pravi dragulji ovog pravca. Na onima češkog umjetnika Alphonsea Muche dominiraju divne ženske figure lelujajuće duge kose i haljina, a najpoznatiju je inspirirala tadašnja glumačka diva Sarah Bernhardt.

Henri de Toulouse-Lautrec je nadahnuće našao u plesnoj pionirki Loïe Fuller i njezinim performansima u svilenim haljama, ali i Moulin Rougeu te skrivenim pariškim bordelima. A da nije sve ostalo samo na posterima, dokazuje slikarstvo Gustava Klimta i njegovo secesijsko, zlatom ukrašeno remek-djelo Poljubac.

 

Ulicama europskih gradova

Art Nouveau umjetnost možete naći ne samo u muzejima i kolekcijama, već i na ulicama gradova diljem Europe.

Pariz

Osim famoznih restorana i muzeja, u gradu ljubavi morate posjetiti jednu neočekivanu građevinu — šoping centar. Galerija Lafayette nudi luksuznu robu u čarobnom interijeru s visokim balkonima i dramatičnom kupolom. Čak i ako si ne možete priuštiti ništa u njoj, svakako je vrijedna posjeta!

Osim toga, tragove art nouveaua možete pronaći doslovno na ulici, na predivnim ulazima u metro koje je dizajnirao Hector Guimard. Nazivi metro stanica specifičnog su dizajna koji je postao hit tijekom Svjetske izložbe 1900. godine, te jedan od simbola ovog umjetničkog stila.

Beč

Austrijski arhitekt Otto Wagner je ikona secesije, a predivna Zgrada bečke secesije je među njegovim najljepšim građevinama. Jednostavna bijela zgrada ukrašena je upečatljivom zlatnom kupolom s motivom lovorovog lista, koju stanovnici od milja nazivaju “zlatnim kupusom”.

Riga

Glavni grad Latvije vam nije na popisu destinacija za odmor? Možda biste je ipak trebali dodati listi, jer je Riga grad s najviše art nouveau arhitekture u Europi!

Više od 700 građevina u ovom stilu krasi metropolu, pa je tako dovoljno proći jednom od glavnih ulica (poput Alberta iela) i diviti se pogledu.

Subotica

Možda niste očekivali naći susjedstvo na popisu, ali ovaj simpatičan grad je poznat po svojoj secesijskoj arhitekturi. Ako želite vidjeti kako izgleda spoj balkanskih motiva i art nouveaua, posjetite subotičku gradsku vijećnicu, sinagogu i palaču Rajhl.

Barcelona

Gaudí je Barcelonu učinio muzejem na otvorenom, a njegova posebna, katalanska verzija ovog umjetničkog stila je najviše vidljiva na Casi Batlló, arhitektonskom dragulju na kojem dominiraju organske, vijugave forme i boje tako karakteristične za art nouveau.

 

Svijet je krajem 19. stoljeća doživio burne promjene koje su se neizbježno odrazile na kulturu. Zbog toga u umjetninama ovog romarntičnog stila možete vidjeti iskrenu nadu i optimizam svijeta u dočeku novoga doba!