Antoni Gaudí i njegove jedinstvene građevine

Iskusi ljepotu umjetnosti

15.11.2019.

Upoznajte remek-djela katalonskog arhitekta čija bujna mašta krasi ulice predivne Barcelone.

Rijetko koji arhitekt je toliko glasovit da njegova djela čine većinu turističkih atrakcija jedne metropole, no Antonio Gaudí je to postigao u glavnom gradu Španjolske. Milijuni posjetitelja hrle u Barcelonu kako bi doživjeli pogled na njegove jedinstvene građevine podignute na prevratu stoljeća, a većini je san da stupe u veličanstvenu crkvu koja se i dan danas gradi: impozantnu Sagradu Famíliju.

 

Božji arhitekt

Nakon što je Gaudí diplomirao, ravnatelj njegovog fakulteta je rekao: “Tko zna jesmo li ovu diplomu dali luđaku ili geniju. Samo vrijeme će pokazati”. Srećom, vrijeme je pokazalo kako je Gaudí nevjerojatan, iako vrlo ekscentričan talent. Imao je neobičan način rada — nije volio crtati planove za svoje građevine, već je umjesto toga gradio male 3D modele koji su bolje odgovarali viziji u njegovom umu. 

Osim toga, njegove građevine krasi originalan stil kojeg je danas tako lako prepoznati na ulicama Katalonije. Čim stupite pred Park Güell ili rezidencijalne zgrade Casa Calvet, Casa Batlló i Casa Milà (poznata i kao La Pedrera), odmah možete primijetiti raskoš boja, tekstura i detalja te linije koje slobodno vijugaju i tvore oblike koji oponašaju prirodu, što je sušta suprotnost minimalizmu današnjice. Osim prirode, Gaudíja je vječno inspirirala i njegova vjera, a zbog brojnih religijskih motiva te nevjerojatnoj posvećenosti izgradnji Sagrade Famílije prozvan je “Božjim arhitektom”.

 

Najljepše gradilište na svijetu

Vječno nedovršena Sagrada Família kruna je Gaudíjevog rada. Nije bio otpočetka uključen u gradnju bazilike, već je projekt preuzeo kao mladi perspektivni arhitekt 1883. godine. Njegov ambiciozni nacrt spajao je gotiku sa secesijskim stilom toga doba, što je rezultiralo apsolutno jedinstvenom građevinom koja izvana skoro uopće nema pravih kuteva i obiluje nevjerojatnom količinom detalja. Unutra se nalaze brojni uski stupovi koji vode do neobičnog krova, a dandanas u interijeru crkve možete vidjeti brojna lica stvarnih stanovnika Barcelone. 

Naime, poznata priča kaže kako je Gaudí modele za crkvene skulpture pronalazio na ulicama grada, koje bi onda fotografirao iz svih kuteva kako bi vjerno replicirao njihov izgled. Već ionako sporu gradnju ovako specifične građevine dodatno je usporila smrt arhitekta te Španjolski građanski rat. Proces se ubrzao u drugoj polovici 20. stoljeća, a dovršetak bazilike se očekuje 2026. godine, na stotu godišnjicu smrti njezinog kreatora. Tada će se konačno podići svih 18 tornjeva koje je Gaudí zacrtao, čime će ova crkva postati najviša na svijetu. 

 

Tragičan kraj genijalnog uma

Kako nikada nije osnovao obitelj, Gaudí se s vremenom u potpunosti posvetio svojoj vjeri te gradnji barcelonske bazilike. Povučeni arhitekt je 1914. godine potpuno nestao iz javnog života te uselio u svoju radionicu u Sagrada Famíliji. Živeći asketskim životom, zapušten i neprepoznatljiv, Gaudí je 1926. godine doživio nesreću na ulicama Barcelone kada ga je udario tramvaj. Misleći kako se radi o beskućniku, prolaznici su ga u početku ignorirali, a kasnije mu je u bolnici za siromašne pružena samo osnovna njega. Kada je nakon par dana prepoznat kao arhitekt kojem Barcelona duguje dio svoje ljepote, već je bilo prekasno. Ipak, saznavši za tragediju, brojni stanovnici grada došli su odati počast njegovim ostacima u kripti Sagrada Famílije, njegovog životnog djela.

Za većinu ljudi, građevine su samo nastambe građene da nas čuvaju od zimskih pahulja, proljetnih kiša, jesenske hladnoće ili žarkog ljetnog sunca. No Antonio Gaudí je u svakom komadu cigle, željeza i stakla vidio potencijal za gradnju nečega što čovjeka neće dijeliti od prirode, već podsjećati na nju, zbog čega će zauvijek ostati zapamćen kao jedan od velikana arhitekture.