Andy Warhol, ikona pop arta

Iskusi ljepotu umjetnosti

03.10.2019.

Upoznajte centralnu figuru pokreta koji je zauvijek promijenio popularnu umjetnost.

Njegova umjetnost bila je hrabra, ponekad neshvaćena, ali uvijek inovativna i kreativna. Warholova pop art djela nitko nije uspio nadmašiti, a njegovu geniju možda najbolje svjedoči činjenica da je Andyjevo stvaralaštvo jednako popularno i danas, 60 godina nakon nastanka.

Počeci na stranicama modnih časopisa

Andyja Warhola kolege iz školske klupe opisali bi kao sramežljivog dječaka koji često mijenja raspoloženja i doživljava panične napadaje. Zbog boležljivosti često ostaje kod kuće i pritom sluša radio. Taj ga je medij već kao malog inspirirao — tad je počeo skicirati portrete slavnih, pogotovo glumice Shirley Temple s kojom je bio opsjednut. Kasnije je izjavio da su te prve skice utjecale na njegov prepoznatljivi stil.

Fakultet je završio kao jedan od najpovučenijih, ali i najuspješnijih studenata. Nakon propale prijave za posao predavača u srednjoj školi, na nagovor prijatelja preselio se u New York.

U gradu s ogromnom konkurencijom Warhol je već drugi dan dobio važan posao — trebao je napraviti ilustraciju za časopis Glamour. Na urednikovo pitanje što sve zna skicirati, Warhol samouvjereno odgovara da “može nacrtati doslovno bilo što”. Njegovo samopouzdanje nije bilo bez pokrića. Warhol vrlo brzo postaje jedan od najtraženijih komercijalnih ilustratora u gradu s kontinuiranim radovima za časopise poput Voguea i Vanity Faira.

Želja za slavom

Iako je bio uspješan, Warhol je zaključio kako ne želi biti samo komercijalni, nego i proslavljeni umjetnik. Šezdesete godine započinje s novom dozom inspiracije i prepoznatljivim izgledom koji je uključivao kožnu jaknu, traperice, gležnjače, sunčane naočale i raščupane perike.

U to vrijeme počinje se razvijati pop art, umjetnički stil koji se služi ikonografijom i tehnikama masovne kulture. Upravo je Andy Warhol bio jedan od predvodnika ovog pokreta, a jedno od prvih djela bile su 32 identične slike Campbell juhe izvješene u maloj njujorškoj galeriji. Poanta tzv. silkscreen printing djela bila je masovna produkcija s ciljem prikaza hiper-konzumerizma koji je zahvaćao američko društvo. Osim Campbell juhe, Warhol koristi motive Coca-Cole i Brillo sapuna, a kasnije se prebacuje na portrete superzvijezda. Tu pripada i Warholovo najpoznatije djelo — pop art slika Marilyn Monroe iz 1962. godine.

Kontroverzna karijera

Sredinom 60-ih Warhol je kupio staru tvornicu na Union Squareu čije su zidove prekrivale srebrne folije i lažne kutije hrane koje podsjećaju na supermarket. Poznati umjetnik i ljubitelj zabave želio je stvoriti mjesto na kojem će se okupljati različiti umjetnički talenti, a to je i postigao. Studio The Factory uskoro je postao najpoznatije njujorško okupljalište slikara, glazbenika, arhitekata, dizajnera i celebrityja.

Tijekom svog stvaralaštva Warhol je pokrenuo filmsku karijeru koja, koliko je bila fascinantna, toliko je bila i kontroverzna. Jedna njegova egzibicija uključuje petosatni film Sleep u kojem je prikazan pjesnik John Giorno dok spava. Na premijeri filma pojavilo se devet ljudi. Njegov najpoznatiji film je snimka samog umjetnika dok jede hamburger iz lanca brze prehrane Burger King. Uradak je danas popularniji no ikad prije — ove je godine Burger King iskoristio djelo kao reklamu za Super Bowl, jedan od najgledanijih sportskih događaja na svijetu.

Warholova djela nekad su bila kontroverzna, a danas su cijenjena i relevantna. Mnogi bi se složili da u potonjem leži najveća čar umjetnika koji je definirao razvoj popularne kulture.

Fotografije nisu djela Andyja Warhola, već su inspirirane njegovom umjetnošću.