Adventski događaji diljem Hrvatske

Uncategorized

19.12.2019.

Advent na Zrinjevcu

Kao i svake godine, predivan park u centru Zagreba opet sjaji ukrašen stotinama tisuća božićnih lampica. Međutim, lampice nisu jedini razlog zašto posjetiti Zrinjevac!

U glazbenom paviljonu se svake večeri Adventa održava novi koncert, a bogati program zaokružuje ciklus klasike subotom i nedjeljom u 11 sati ujutro. Osim odlične glazbe, na Zrinjevcu vas čekaju prefina autentična jela naše tradicijske kuhinje, poput buhtli, štrukli, ričeta, bunceka sa zeljem i sarme, koji će vas podsjetiti na dane djetinjstva i toplinu bakine kuhinje.

 

Božićni koncert Zagrebačke filharmonije

Zagrebačka filharmonija tradicionalno obilježava blagdansko razdoblje velikim božićnim koncertom koji će se održati 20. prosinca u Lisinskom. Orkestar će pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića interpretirati Koncert za dvije trube i orkestar u C-duru A. Vivaldija i dvije suite iz neizbježnog božićnog klasika, baleta Orašar. 

Da ne bi sve ostalo na klasičnoj glazbi, filharmonija će također izvesti najljepše tradicionalne božićne pjesme iz Hrvatske i svijeta. Osim vrhunskih glazbenika orkestra, na pozornici će zasjati hrvatska sopranistica Marija Kuhar Šoša i djevojački zbor Zvjezdice. Večer glazbene čarolije završit će uz vesele note poznate skladbe Feliz Navidad, koja najbolja nagovještava sreću i radost nadolazećeg Božića!

 

Advent u Osijeku

Blagdansko raspoloženje se osjeti i na istoku Hrvatske, pa tako najveći slavonski grad ovog prosinca živi punim plućima. Glavne lokacije Adventa u Osijeku su slikovita Tvrđa, glavni gradski trg i klizalište u dvorištu Sokolskog doma, gdje se ovih dana odvija pregršt glazbenih, plesnih i gastronomskih događaja. 

Osim toga, 20. i 21. prosinca će se u Esseker centru održati sajam i radionice izrade kreativnih predmeta, a uz malo sreće će se uskoro realizirati jedan od najzanimljivijih događaja Adventa — onaj kojem se ne zna datum! Naime, “50 Poems for Snow” je čitanje poezije koje se odvija u 20 svjetskih gradova, i to uvijek prve večeri nakon pada prvog snijega. U Osijeku će se organizirati kod poznatih Vodenih vrata na ulazu u Tvrđu, gdje će pjesnici čitati svoje stihove u tihoj, bijeloj noći, ometani tek zvucima koraka kroz snježni pokrov.

Povezani članci