6 načina za održavanje mentalne higijene

Pomozi promijeniti svijet

03.10.2019.

Usvojite nove navike i držite um u vrhunskoj kondiciji.

Mentalna higijena je briga o umu uz mentalne vježbe kojima se zadržava visoka razina moždanih funkcija. Osim održavanja oštrog uma, aktivnosti za mentalno zdravlje naučit će vas kako se fokusirati na pozitivne misli i povećati samopouzdanje.

Započnite brigu o mentalnom zdravlju već danas uvođenjem ovih jednostavnih pravila u svoju svakodnevicu.

1. Brinite o svojem tijelu.

Briga o tijelu utječe na tjelesno zdravlje, no jednako veliku ulogu ima u održavanju zdravog uma. Jedan od najvažnijih elemenata je fizička aktivnost koja je dokazano povezana s manjom stopom depresije i anksioznosti te s usporavanjem gubitka kognitivnih sposobnosti do kojih dolazi sa starenjem. Redovita tjelovježba ne mora nužno značiti naporan trening već u svoju svakodnevicu možete uvesti navike poput hodanja stepenicama umjesto vožnje liftom, kratke šetnje tijekom pauze za ručak ili par minuta istezanja prije odlaska na posao.

2. Naučite nešto novo.

Održavanje mentalne higijene podrazumijeva uzimanje vremena za sebe tijekom kojeg ćete razvijati svoj um. Studije su pokazale da kontinuirano učenje povećava samopouzdanje, a uz to potiče više društvenih interakcija i tjera na aktivniji životni stil. Možete započeti novi hobi poput plesa ili sviranja instrumenta, a uz to svaki dan možete naučiti nešto novo. Saznajte novi detalj o kolegi s posla, pročitajte novine ili istražite temu koja vas je oduvijek zanimala.

3. Učvrstite odnose s ljudima oko sebe.

Ljudi koji su povezani s obitelji i prijateljima ocjenjuju sami sebe sretnijima od onih koji ne gaje visoku razinu bliskosti. Zato uložite u odnose — isplanirajte obiteljsku aktivnost ili se upustite u avanturu tijekom koje ćete upoznati nekog novog. Osim toga, svaki dan malim radnjama možete poboljšati odnose s ljudima u vašem okruženju. Pričajte s kolegom umjesto slanja maila, porazgovarajte s nekim novim ili jednostavno pitajte prijatelja kako je proveo vikend i zaista slušajte odgovor.

4. Naučite se nositi sa stresom.

Htjeli vi to ili ne, stres je dio današnjih ubrzanih života. Srećom, postoje strategije pomoću kojih možete naučiti kako se s njime nositi. Igra s kućnim ljubimcem i kratka šetnja susjedstvom samo su neke aktivnosti koje vam mogu pomoći. Sjetite se smijati tijekom dana — istraživanja su pokazala da smijeh može poboljšati imunitet, olakšati bol, opustiti um i time smanjiti stres.

5. Smirite um.

Opuštajuće vježbe svakako će vam pomoći u smanjenju stresa, ali i promjeni pogleda na život. Jedna od tehnika kojom možete umiriti misli jest meditacija koja djeluje na pamćenje, pažnju i samokontrolu. Također, meditiranjem ćete povećati samosvjesnost te naučiti kako cijeniti svaki trenutak. Podsjećanje samih sebe da budete svjesni okoline dugoročno će vam pomoći da shvatite koji su vam stvarni prioriteti u životu. Osim meditacije, samosvjesnost možete postići uvođenjem malih promjena u dnevnoj rutini poput mijenjanja puta kojim inače idete na posao.

6. Postavite realistične ciljeve.

Razmislite što želite postići u privatnom i poslovnom životu, a potom napišite korake kojima to možete ostvariti. Postavite visoka očekivanja, no budite realistični u njihovoj realizaciji — nemojte si postaviti previše zadataka u premalo vremena. Organizaciju vremena možete si olakšati aplikacijama za planiranje kao što su Trello i Fabulous. Po izvršenju manjih i većih zadataka na putu do ostvarenja cilja osjećat ćete se ispunjeno i sretno.

 

Što više provodite navedena pravila, to će vam um biti u boljem stanju, zato svaki dan odvojite bar nekoliko minuta za jednu od navedenih aktivnosti.