5 sjajnih utjecaja čitanja na mozak

Otkrij moć znanja

23.07.2019.

Volimo knjige jer nam pružaju priliku za doživljaj nekog drugog svijeta, ali postoje blagodati čitanja kojih nismo ni svijesni.

Ako ste jedna od onih osoba koje naprosto gutaju knjige, već znate da je čitanje dobra ideja za dušu i um. Ako vam je pak teško uzeti knjigu u ruke i koncentrirati se na duži tekst, ovi pozitivni učinci čitanja će vas možda potaknuti da to promijenite!

 

1. Stvara fascinantne senzorne doživljaje

Neurolozi su istraživali što se događa u našoj glavi tijekom čitanja i došli do spoznaje da um spontano aktivira one dijelove koji su bitni za radnju o kojoj čitate. Primjerice, riječi “parfem” i “ruža” pobudit će dio mozga zadužen za mirise, dok je čitanje opisa mekih, toplih kolačića koji mirišu po limunu prava mentalna vožnja u lunaparku.

 

2. Potiče stvaranje bijele tvari u mozgu

Bijela tvar je tkivo koje povezuje različite dijelove mozga i prenosi informacije među njima. Zamislite je kao mrežu cesta kojom putuju informacije, a što više čitate, to je vaša mreža razgranatija i ceste brže. U praksi to znači da lakše vizualizirate i brže razmišljate!

 

3. Smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti i demencije

Slično kao i mišiće, mozak treba konstantno trenirati. Aktivnosti poput čitanja, igranja šaha i sastavljanje slagalica predstavljaju izazov za mozak i mentalno nas stimuliraju. Uz redovno čitanje vaš će mozak doslovno biti u boljoj formi i veze između živčanih stanica neće toliko slabiti, čime se smanjuje mogućnost da obolite od bolesti tipičnih za stariju dob.

 

4. Poboljšava koncentraciju

Možda vam se čini da imate raspon pažnje sličan onom zlatne ribice, no ne brinite — niste jedini. Okruženost gomilom podražaja i brz protok informacija na internetu navikli su nas multitasking i hitro zapažanje, ali skakanje sa stranice na stranicu i pregledavanje portala ne traži baš dugo pažnje. Zato su tu knjige, čiji narativni tijek zahtjeva dulju posvećenost tekstu te tako trenira um na sporije razmišljanje i dublje razmatranje onog što se događa “između redaka”, što dugoročno razvija naš raspon pozornosti i koncentraciju.

 

5. Potiče empatiju

Istraživanja pokazuju da redoviti čitatelji imaju više suosjećanja i bolje mogu shvatiti tuđe emocije i razmišljanja. Kako i ne bi, kad nam fikcija omogućuje da doživimo svijet drugačijim očima i prošetamo koji (književni) kilometar u tuđim cipelama!

Naravno, čitanje je aktivnost koju svi svakodnevno prakticiramo, no ove pozitivne efekte možete osjetiti samo ako čitate književna djela, a ne objave s Twittera. Srećom, tu su gradske knjižnice, u kojima vas za malu cijenu godišnje članarine čeka more svjetova u koje možete zaroniti, zatim izroniti ponešto mudriji i mentalno stimuliraniji!