5 razloga za udomljavanje životinja

Pomozi promijeniti svijet

08.08.2019.

Pružanje novog doma ljubimcu i pomaganje zajednici samo su neki od razloga zbog kojih se sve više ljudi odlučuje za udomljavanje.

Oni će vam pomoći u stjecanju novih navika, dati osjećaj svrhe i pružiti bezuvjetnu ljubav. Već je dokazano da kućni ljubimci pozitivno utječu na živote svojih vlasnika, a mi vam savjetujemo da po svog novog dlakavog člana obitelji odete u azil za napuštene životinje. Evo zašto.

 

1. Životinji mijenjate život.

Mačke i psi koji se nađu u azilu vjerojatno su bili napušteni, odbačeni ili izgubljeni. Potrebna im je druga šansa, a udomljavanjem ćete im dati priliku da napokon imaju dom u kojem će se osjećati voljeno, sretno i sigurno.

2. Možete uživati u prednostima udomljavanja odrasle životinje.

Odrasli ljubimci često su već trenirani i znaju slušati naredbe poput “dođi” ili “sjedni”, a ako se odlučite za udomljavanje odraslog psa ili mačke dobit ćete životinju koja ima manje energije za grebanje, žvakanje ili grizenje. Osim toga, pri odabiru odraslog ljubimca možete procijeniti njihovu osobnost i time izabrati više ili manje živahnu životinju, odnosno onu koja će biti najsretnija uz vaš životni stil.

 

3. Pomažete zajednici u ostvarenju vrijednog cilja.

Azili pomažu zajednici na način da se brinu o napuštenim životinjama, kontroliraju njihov broj, steriliziraju ih i paze na njihovo zdravlje. Bez rada azila i vaše bi susjedstvo ubrzo osjetilo negativne posljedice, stoga je bitno proširiti glas o prednostima udomljavanja životinja. Koji je bolji način podupiranja tog cilja nego da i sami njuškicu iz azila povedete u svoj dom?

 

4. Životinju možete udomiti besplatno.

Ako ste razmišljali o nabavljanju kućnog ljubimca, vjerojatno znate da za pojedine vrste pasa i mačaka cijene rastu do vrtoglavih iznosa. S druge strane, za životinju iz azila ne morate platiti, već samo izabrati novog člana vaše obitelji.

 

5. Ljubimci su dobri za vaše zdravlje, a udomljeni još više.

Znanstveno je dokazano da posjedovanje kućnog ljubimca za vlasnike ima psihološke, emotivne i fizičke koristi. Briga o ljubimcu umanjuje osjećaj usamljenosti, a stvara osjećaj svrhe i ispunjenosti jer pomažete životinji kojoj je to najviše potrebno.

 

Ako ste se odlučili za udomljavanje životinje, postoje brojne udruge u kojima to možete učiniti. Jedna od njih je Šapica, neprofitna nevladina udruga za zaštitu životinja koja napuštenim psima i mačkama pruža skrb dok se za njih ne pronađe prikladan udomitelj. Također, svojim radom na humani način smanjuju broj životinja lutalica u Zaprešiću i okolici. 

Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba Dumovec nedavno je organiziralo “Večernje udomljavanje”, akciju tijekom koje azil mogu posjetiti svi zainteresirani za nabavljanje kućnog ljubimca. Tijekom događaja u jednoj je večeri novi dom pronašlo 16 životinja, a udruga poručuje da će se zbog velikog interesa akcija sigurno ponoviti, stoga svakako navratite ako razmišljate o novom dlakavom članu svoje obitelji.

Nezbrinutim životinjama možete pomoći čak i ako ih niste u mogućnosti udomiti. Hrvatska udruga zaštitnika životinja Noina arka već 36 godina skrbi za napuštene životinje, a njihovom radu možete pomoći donacijom. Novac koji ćete donirati bit će potrošen na lijekove, dodatke prehrani i ostale potrepštine koje su prijeko potrebne njihovim malim štićenicima.

Jesmo li vas uvjerili da je udomljavanje životinje iz azila ispravan korak? Ako je odgovor potvrdan, posjetite jednu od udruga i pronađite njuškicu koju ćete uveseliti u istoj mjeri kao i ona vas.