5 načina na koje svi mogu čuvati planet

Pomozi promijeniti svijet

20.05.2019.

Držite se ovih malih ekoloških savjeta i pridonesite zelenoj budućnosti!

Zadnjih nekoliko godina zbrinjavanje otpada, recikliranje i očuvanje planeta postale su goruće teme. Iako se diže svijest o potrebi ekološki prihvatljivog ponašanja, mnogi i dalje misle da je za zelene navike potrebno izdvojiti mnogo novaca i vremena. No, to ne mora biti tako — provjerite kojih se jednostavnih savjeta možete držati kako biste pridonijeli očuvanju našeg planeta.

1. Koristite ekološki prihvatljiva sredstva za čišćenje.

Promjene koje odmah možete napraviti, a koje će imati veliki utjecaj, jesu one u vašem kućanstvu. Neka istraživanja pokazala su da sredstva za čišćenje predstavljaju čak polovicu onečišćenja u gradovima, stoga pri nabavci obratite pažnju na etiketu i odaberite proizvode zelenijeg karaktera. Ekološki prihvatljiva sredstva za čišćenje koja ne sadrže štetne kemikalije možete napraviti i kod kuće, uz pomoć sode bikarbone i octa.

2. Uvijek sa sobom nosite platnenu torbu.

Ako se držite ovog jednostavnog savjeta, ostvarit ćete pozitivan utjecaj na okoliš. Pri svakoj kupnji mnogi inače koriste plastične vrećice koje se u prosjeku upotrebljavaju 12 minuta, a razgrađuju gotovo 1000 godina. Ipak, najveći problem masovne potrošnje plastičnih vrećica je u tome što one nikad u potpunosti ne nestaju iz okoliša, već se s vremenom razgrade na mikroplastiku koja može završiti u hranidbenom lancu, a potom u tijelima životinja i ljudi. Koristite platnenu torbu i time pridonesite smanjenju potrošnje tri bilijuna vrećica godišnje.

 

3. Plastične posudice zamijenite drvenim ili staklenim.

Ovo je još jedan način na koji možete smanjiti upotrebu plastike u kućanstvu. Gotovo u svakom domu postoji “brdo” plastičnih kutijica koje se većinom koriste za držanje hrane. Istina je da njihova upotreba nije jednokratna, no s vremenom će kutijice dotrajati i završiti u smeću. Kako biste to spriječili, koristite drvene ili staklene inačice koje imaju dulji vijek trajanja i jednostavniju reciklažu.

4. Ostanite zeleni pri kupovini namirnica.

Kao mnogi, vjerojatno i vi imate najdraže proizvode koje kontinuirano kupujete, a koji još uvijek nemaju svoju eko varijantu. Kako biste se dugoročno pobrinuli za planet, pokušajte kupovati namirnice koje imaju manje ambalaže, zapakirane su u recikliranoj ambalaži ili su napravljene od recikliranih materijala. Također, nastojte kupovati hranu u rinfuzi. Postoje specijalizirane trgovine koje dopuštaju da posudu koju ste ponijeli od kuće napunite voćem, tjesteninom, uljem ili drugim namirnicama, a sve je više i supermarketa koji na ovaj način podržavaju zero-waste filozofiju.

5. Održavajte ekološki osviješten ormar.

Osim recikliranja otpada svakako reciklirajte i odjeću. Staru odjeću koja je previše iznošena da bi se poklonila ili donirala bacajte isključivo u kontejnere za tekstil ili pak prenamijenite u krpe za pranje poda. Neke trgovine prihvatit će staru odjeću u zamjenu za popust pri kupovini nove, a tijekom shoppinga odjevnih komada prednost dajte materijalima kao što su organski pamuk, svila, kašmir, vuna i reciklirani poliester. Također, ako još niste, okušajte se u kupovini vintage ili second-hand odjeće.

 

Svakodnevne navike kojih se držite pomoći će u čuvanju planeta. Aktivnosti poput gašenja svjetla u prostorijama u kojima ne boravite, zatvaranja vode tijekom pranja zubi i korištenja perilice u vrijeme jeftinije struje neće samo pomoći okolišu, već će i smanjiti troškove u vašem kućanstvu.