10 baletnih izraza koje morate naučiti prije odlaska na Orašara

Iskusi ljepotu umjetnosti

11.12.2019.

Istražite svijet ove predivne umjetnosti koja spaja tjelesnu snagu i eleganciju pokreta.

Osim zahtjevne tehnike koju moraju svladati kako bi pokazali virtuozne pokrete kakve vidimo na pozornici, baletni plesači moraju baratati i posebnom terminologijom koja je većinom preuzeta iz francuskog jezika. Bilo da ste znatiželjni zaljubljenik u balet ili početnik na baletnom tečaju, ovo su izrazi koje morate znati.

 

1. Pointe

Balerine imaju nevjerojatnu sposobnost da plešu na samim vršcima prstiju, što se inače u baletu naziva plesanje “en pointe”. Kako bi im stopalo moglo držati cijelo tijelo u ravnoteži, plešu u posebnim pointe baletnim papučicama (kod nas zvane špice) koje su dizajnirane tako da pružaju potporu prstima. Presvučene pastelnim satenom i vrpcama, izgledaju vrlo profinjeno i delikatno, no u njima se kriju iznimno snažna i gipka stopala koje balerine postižu mukotrpnom vježbom.

 

2. Tutu

Vizija balerine kakvu najčešće zamišljamo uvijek na nogama ima pointe papučice, a oko struka suknju od tila zvanu tutu. Prvu tutu suknju nosila je primabalerina Marie Taglioni u svojoj vodećoj ulozi u baletu La Sylphide 1832. godine. Od tada su romantične suknje od slojeva prozračnog tila postale neraskidivo vezane uz baletnu umjetnost.

 

3. Port de bras

Jedna od prepoznatljivih karakteristika baletnih plesača su izuzetno graciozne i fluidne ruke. Ovakvo držanje te kontrolirani pokreti kojima se ono vježba nazivaju se port de bras, a u njima plesač postepeno prolazi kroz standardne pozicije ruku, sve u jednom kontinuiranom, elegantnom pokretu.

 

4. Grande jeté 

Skokovi koji prkose gravitaciji oduševljavaju baletnu publiku, a jedan od najtežih je grand jeté, prilikom kojeg plesač napravi pokret sličan špagi u zraku.

 

5. Barre

Barre je dugačka drvena šipka u baletnoj dvorani koja služi da se za nju plesači pridržavaju tijekom vježbi. Naravno, nećete je vidjeti na pozornici, jer služi samo za zagrijavanje i uvježbavanje pokreta!

 

6. Pas de deux

Pas de deux je ples dvoje plesača, što u pravilu uključuje balerinu i baletana koji skupa izvode baletne korake, skokove i okrete. Osim predivnog plesa koji predstavlja sam vrhunac baletne tehnike, pas de deux služi i pričanju priče — najčešće one romantične, poput pas de deuxa iz Orašara.

 

7. Arabesque

Jedna od najpoznatijih baletnih poza je arabesque, pri čemu plesač stoji na jednoj nozi, dok je druga podignuta i ispružena iza leđa. Ultimativni cilj jest stvaranje čiste, ispružene linije od ruke pa sve do prstiju stopala.

 

8. Pirouette

Možete li se okrenuti oko svoje osi dok stojite na prstima jedne noge? Takvi okreti nazivaju se pirouette (piruete), a baletni plesači ih izvode nevjerojatnom brzinom — i to bez gubitka ravnoteže.

 

9. Fouetté

Fouetté je naziv za spektakularan okret koji je poprilično zahtjevniji od piruete jer se prilikom njega slobodna noga (ona na kojoj se ne okreće) zamahne kao da šiba zrak, zatim vrati u okret. Jedna od najtežih baletnih koreografija jest treći čin Labuđeg jezera, na čijem vrhuncu primabalerina spektakularno izvodi čak 32 fouetté okreta na špicama, to jest “en pointe”.

 

10. Pozicije

Za kraj, jedan termin koji nije na francuskom! Pozicije se odnose na pet položaja nogu i stopala koji čine osnovu baletne tehnike, a osim njih postoji i pet pozicija ruku. To su temelji baleta i prvi koraci koje nauče buduće primabalerine i baletni prvaci!

 

Sad kada znate malo više o svijetu baleta, možete se uputiti na iduću izvedbu Orašara pod koreografskom palicom Vladimira Malakhova i sponzorstvom Wiener osiguranja, te uživati u nadahnutoj izvedbi baletnog ansambla HNK.